Uštedite energiju uz našu pomoć.

Kada se radi o uštedi energije, pravilno grejanje i ventilacija prostorija imaju veoma važnu ulogu. Tako je na primer ventilacija znatno efikasnija od držanja otvorenih prozora u dužem periodu. Ukoliko primenite nekoliko manjih trikova, uštedećete ne samo dosta energije već ćete sprečiti i stvaranje buđi:

Saveti za štednju energije

Provetravanje: kratko i intenzivno

Napravite promaju: Široko otvorite prozor, ali samo nakratko. Na taj način će u nameštaju i zidovima ostati sačuvana toplota i moći će da zagreje svež vazduh. I nemojte zaboraviti: zatvorite ventil termostata.

Podešavanjem temperature smanjujete troškove

Podesite sobnu temperaturu na 20°C. Optimalna temperatura hodnika je 15°C Kako budete podizali temperaturu tako će rasti Vaš račun za grejanje. Smanjenjem sobne temperature do 5°C uštedećete i do 30% troškova za grejanje.

Grejna tela: iznad svega vole slobodu

Nemojte sputavati odavanje toplote grejnog tela. Nepropusne zavese i nameštaj deluju kao izolacija. Grejno telo takođe nije podesno ni za sušenje veša. A kada klokoće: ispustite vazduh.

Prozor: što čvršće zaptivanje, tim bolje

Izvršite zaptivanje procepa i spojeva, tako da sveća više ne treperi. Noću spustite roletne i navucite zavese. Prozori sa mogućnošću otvaranja na “G” su idealni – kada ostanu zatvoreni.

Zatvarajte vrata prostorija

Predupredite strujanje toplijeg, vlažnijeg vazduha iz zagrejane u manje zagrejane prostorije. Držite zatvorena vrata. Time ćete izbeći i stvaranje buđi.

Vlažnost vazduha: ispravan stepen vlažnosti je odlučujući

Vlažan vazduh se čini toplijim i smanjuje uzvitlavanje problematičnih čestica prašine. Biljke i ovlaživači vazduha intenziviraju prijatan osećaj. Međutim: paru iz kupatila i kuhinje trebalo bi što brže odstraniti iz stana.

Voda: manje je više

Manje vode, posebno tople, štedi novčanik. Skupa tečnost se može redukovati: primenom armatura podesnim za štednju vode, vodokotlića i mašina za domaćinstvo koje štede vodu, dobro zavrnutom slavinom i tuširanjem umesto kupanja.

Ventil termostata: Podešavajte ga prema potrebi

Pravilno podešen ventil termostata automatski daje željenu temperaturu. Podesite ga prema potrebi, npr. noću, kada ne koristite prostoriju, dok provetravate, ili kada Vam je jednostavno isuviše vruć.

Pravilna ventilacija u podrumu

Suv podrum umesto vlažne jame:  Rešenje je u pravilnoj ventilaciji

Široko rasprostranjene zablude čine od podruma u mnogim kućama istinske zone vlažnosti. Uzrok: pogrešne predstave o pravilnoj ventilaciji. Posledice: Podrum u tom slučaju može samo delimično da se koristi a na primer knjige i odeća u njemu ne mogu uopšte da se odlažu. Osim toga, vlaga utiče i na građevinski materijal što može da dovede i do zdravstvenih problema.

Pri tome je pravilna ventilacija veoma jednostavna, treba samo na drugačiji način razmišljati. Često i kućni red propisuje kako treba provetravati podrum, međutim nažalost pogrešno! Tu obično stoji: tokom toplog vremena, prozore treba ostaviti otvorene a tokom hladnih dana i naročito zimi, prozore treba držati zatvorene. Na prvi pogled to zvuči verodostojno, ali upravo to dovodi do neželjenog efekta previskoke vlage i stvaranja buđi.

Razlog: Topli vazduh može da sadrži više vlažnosti od hladnog vazduha. U toku toplih, vlažnih dana vazduh struji u hladan podrum, u njemu se rashladi i nastaje kondenzacija, pre svega na zidovima. Efekat kondenzacije je posebno jak u toku prvih toplijih dana u proleće, kada je podrum posle zime još uvek hladan. Kondenzaciju možemo da vidimo kada iz fižidera izvadimo hladnu flašu a ona se spolja zamagli. I u tom slučaju se vlaga iz toplijeg vazduha kodenzuje na hladnijoj površini flaše. Međutim, za razliku od staklene flaše, podrumski zidovi upijaju vlagu i tada je samo pitanje vremena kada će se pojaviti buđ.

Opšte pravilo: Što je veća temperaturna razlika i što je napolju veća vlažnost vazduha, utoliko je veća kondenzacija vodene pare. Zbog toga podrumske prostorije u proleće i u letnjem periodu treba provetravati samo po suvom vremenu i to na kratko.

U zimskom periodu taj fizički princip naravno takođe funkcioniše. Iz njega se može izvući čak i korist. Tokom hladnih i suvih dana, vazduh u podrumu je topliji i prilikom provetravanja vlaga izlazi napolje. Međutim, mnogi u tom periodu svoje prozore ostavljaju potpuno zatvorene i tako vlaga ostaje unutra. (Doduše, prilikom jakog mraza treba voditi računa da se u podrumu ne zalede cevi). Međutim, tokom kratkog provetravanja, to se neće dogoditi.

3 pravila za ispravno provetravanje podruma

 1. Provetravajte uvek samo na kratko. Naročito u letnjem periodu, podrumske prozore ne treba ostavljati dugo ili stalno otvorene; bolje ujutru ili uveče, kada nije tako toplo.
 2. Tokom vrelih i/ili vlažnih dana bolje je uopšte ne provetravati.
 3. Zimi treba (kratko) provetriti, posebno tokom suvih i hladnih dana.
Vlaga u stanu-kako je izbeći?
 Šta treba uraditi kada se pojave buđ i vlažni zidovi? Pravilno zagrevanje i provetravanje!

Danas se stanari novih zgrada sa dobrom izolacijom ili zgrada sa naknadno izvedenom termoizolacijom, sve češće suočavaju sa problemom vlažnih zidova i buđi. To često dovodi do sporova između stanara i zakupodavaca o tome ko je za to kriv i kako ukloniti oštećenja.

Prvo je potrebno pronaći uzrok . Oštećenje se uklanja u zavisnosti od uzroka. Mnogobrojni uzroci mogu da se razvrstaju u tri velike kategorije:

 1. Kondenzacija usled nepravilnog provetravanja i grejanja
  Pokazatelji za to su sledeći: Vlažnost se pojavljuje pre svega na spoljnim zidovima ili na zaklonjenim zidovima (iza ormana); oštećenja su se pojavila nakon izolacije prozora ili nakon ugradnje novih prozora; oštećenja se pojavljuju pre svega u kupatilu i kuhinji.
 2. Nedostaci kod građevinskog materijala ili kod instalacija
  Može da bude: loša izolacija prema podu; nezaptivena mesta u zidu ili krovu; neispravne vodovodne cevi, neispravna montaža baterija u kupatilu, nezaptivene spojnice na tušu i kadi, itd.
 3. Vlažnost usled novogradnje
  Ukoliko se u potpuno novu kuću useljenje izvrši suviše rano, tada se zidovi često još uvek nisu dobro prosušili. Ukoliko se još uvek nije pojavila buđ, može se eventualno izvršiti “dodatno sušenje” putem pojačanog grejanja. Onaj ko je odgovoran za oštećenje, po pravilu treba i da ukloni oštećenje. Iako ovaj članak ne može da zameni pravnu pomoć, kao opšte pravilo važe sledeće stavke: Uzroci pomenuti pod (2.) spadaju u nadležnost zakupodavca, dok su tačke pomenute pod (1.) verovatno prouzrokovane od strane stanara.

Vlaga usled pogrešnog grejanja i ventilacije
Pravilno grejanje i ventilacija mogu da spreče suvišnu vlagu u prostorijama. Često se potcenjuje količina vodene pare koja nastaje tokom svakodnevnog kuvanja i tuširanja: do 1.000 grama tokom kuvanja a prilikom tuširanja i do 2.500 grama. U prosečnom domaćinstvu dnevno se stvara i do 12 litara vodene pare! Vodena para koja se u prostorijama sakupila u vazduhu može jedino putem intenzivnog provetravanja da dospe u spoljni prostor (najmanje dva puta dnevno po pet minuta, po pogućstvu uz promaju). U suprotnom, na zidovima se stvara kondenzacija. Najkasnije kada se prozori zamagle, treba izvršiti provetravanje. Naročito tokom hladnog perioda, u mnogim stanovima se to ne dešava.

Sanacija: Otkloniti uzrok i ukloniti oštećenja
Sanacija treba u prvom redu da obuhvati otklanjanje uzroka, bilo da se radi o konstruktivnom nedostatku ili o pogrešnom ponašanju. Zatim je potrebno sanirati sva mesta gde se nahvatala buđ, i to u zavisnosti od materijala: ili buđ kompletno ukloniti (na pr. sa boje ili tapeta) ili temeljno očistiti (na pr. sa keramičkih pločica). Za isušivanje vlažnih građevinskih elemenata postoje različite tehnike: Kondenzaciono isušivanje, adsorpciono isušivanje, mikrotalasno isušivanje i druge. Izbor odgovarajuće metode treba prepustiti stručnjacima iz specijalizovanih firmi.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *